Bij een van de laatste blokseminars van het eerste jaar had Omar Kuwas ons een korte cursus contact fotografie gegeven. De vorm van contactfotografie dat wij aan deden was cyanotypes. Cyanotypes zijn zo genaamd om de blauwe kleur van de ontwikkelde foto's. De stof dat gebruikt wordt bij cyanotypes ziet er eerst groen uit, en waneer het word blootgelegd aan UV straling(bijvoorbeeld zonlicht) verkleurd het naar blauw. De stof kan dan worden ontwikkeld met kraanwater. De gedeeltes dat dus niet blootgesteld waren aan UV straling komen lichter of "doorzichtig"(meestal word dit op wit papier of een contrasterende material gedaan) uit. Daarom heet het dus ook contactfotografie, er moet een gedeelte goed bedekt zijn om een sterk contrast te maken. Bij deze blok hadden wij vellen aquarel papier gekregen.   Scan 1 copy Grootte: A5 Materialen gebruikt: glazen bouwsteen, cactus, kleine plastic fles Op zichzelf waren de vorm van de cactus stekels en de fles weggevaagd, maar als je er een licht achter zet. Scan copy 2   Grootte: A5 Materialen gebruikt: schrift papier, glas Bij deze had ik een blad uit mijn schrift en een stuk glas op het blad gezet. Ik zocht hierbij het verschil in hoe het glas de UV straling zou blokkeren. cyanotype marx2 copy Grootte: A4 Materialen gebruikt: Glas, plastic onzichtbare material Bij deze had ik een stencil van een bekende foto van Karl Marx uitgeprint op doorzichtig materiaal, op hetzelfde materiaal had ik de quote
In a higher phase of communist society, only then can the narrow horizon of bourgeois right be fully left behind and society inscribe on its banners"for each according to his ability, to each according to his needs."
dat vertaald naar:
In een hogere fase van de communistische maatschappij, alleen dan kan de nauwe horizon van het burgerlijke recht volledig worden achtergelaten en de maatschappij inscriptie op zijn banners "voor ieder naar zijn vermogen, aan ieder naar zijn behoeften."
bij het maken ging het de eerste keer eigenlijk fout, ik had normal print papier gebruikt in plaats van de onzichtbare materiaal, en kwam het dus in de gedeelte dat ik het papier had gezet leeg uit. Het is redelijk bekend dat Marx tegen religie was, hij noemde het zelfs de "Opium van de massa's", ik probeerde hierbij een impressie van een ondersteboven kruis op te zetten achter de quote en stencil van Marx. cyanotype face1 copy copy Grootte: A3 Materialen gebruikt: eigen lichaam Bij deze lag ik op het blad, het was ook een heldere hemel en het begin van zomer. Ik was een beetje bang dat het verkeerd zou uitkomen voor de zweet van mijn wenkbrauw of dat ik iets zou oplopen van op het hete asfalt liggen. Gelukkig had ik alleen maar last van wat zand op mijn shirt en kwam het resultaat goed uit. Ik wou erbij depressie en machteloosheid communiceren.   Ik had ondertussen schetsen gemaakt Scan 82 copy en was daaropvolgend verder gegaan op een ander werk cyanotype hands copy Grootte: A3 Materialen gebruikt: asbak, eigen handen Ik had bij deze een biddende positie genomen, door een ronde asbak te pakken en het zo te zetten dat mijn armen ook een gedeelte zouden blokkeren. Ik wou bij deze iets van een ontastbare doel uitbeelden.